Fijn stof, giftige stoffen (koolmonoxide en vluchtige organische stoffen) en kankerverwekkende stoffen (PAK’s) of wel houtkachel

BRON GGD FLEVOLAND

Houtvuur is gezellig en brengt sfeer in huis. Houtkachels en open haarden worden in Nederland vaak gebruikt als bijverwarming. Nadeel is dat een houtkachel of open haard veel meer verontreiniging verspreidt dan andere verwarming.

10903890_832183600178676_7220092224668863761_oDoor het stoken komen in huis meer schadelijke stoffen in de lucht, ook als het binnen niet rokerig is. Buitenshuis kunnen de schadelijke stoffen in de lucht blijven hangen, vooral bij windstil en mistig weer.

Uitstoot van houtkachels
Bij houtverbranding in kachels en haarden komen veel verschillende stoffen vrij, zoals fijn stof, giftige stoffen (koolmonoxide en vluchtige organische stoffen) en kankerverwekkende stoffen (PAK’s). Hoeveel van een stof wordt uitgestoten is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan het type kachel, brandstof, weeromstandigheden en stookgedrag. Een deel van de rook van de houtkachel of haard komt direct in de woning (binnenmilieu) van de stoker terecht. Het grootste deel wordt echter via de schoorsteen in de leefomgeving uitgestoten.

Houtrook en gezondheid
In huizen waar regelmatig hout wordt gestookt, hebben vooral kinderen een groter risico op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking.

De rook van een houtkachel of open haard kan voor de omgeving voor veel overlast zorgen. Het is de belangrijkste bron van geurhinder in de leefomgeving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het stookseizoen bij GGD’en geregeld melding wordt gemaakt van overlast en gezondheidsklachten als gevolg van houtverbranding. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, kunnen gezondheidsklachten krijgen door de laaghangende rook.

Wat kunt u doen?

  • Zorg voor een goede ventilatie als de houtkachel of open haard brandt. Vuur verbruikt veel zuurstof; extra frisse lucht is nodig
  • Kies het juiste stooktoestel met de juiste capaciteit
  • Laat het stooktoestel en schoorsteen altijd installeren door een erkende installateur
  • Laat de schoorsteen elk jaar schoonmaken en leeg de aslade op tijd
  • Gebruik alleen speciale briketten of onbehandeld, droog en schoon hout
  • Kijk of het verbrandingsproces volledig is
  • Voorkom dat er koolmonoxide in de woning komt
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan in de omgeving hangen.

Rook van de buren
Hinder door houtkachels komt vaak door slecht stookgedrag. Heeft u last van een open haard of houtkachel die in de omgeving gestookt wordt, ga dan eerst in overleg met de stoker.
Vaak kan de overlast op eenvoudige wijze worden verholpen.

Stappenplan
In het stappenplan (hiernaast in het rechtermenu) leest u hoe u in deze situatie kunt handelen. Dit stappenplan is niet van toepassing bij rookoverlast door een bedrijf.

Buurtbemiddeling
Wanneer het gesprek aangaan niet mogelijk is of moeilijk verloopt, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling is in bijna in alle gemeenten aanwezig.

Heeft u vragen over verontreiniging van houtkachels en open haarden in relatie tot uw gezondheid?
U kunt ons bereiken via:
T:
088 0029910
E: medischemilieukunde@ggdflevoland.nl

Plaats een reactie