Fijnstof onder Europese norm dodelijker dan gedacht

UUlogo

BRON

Fijnstof onder Europese norm dodelijker dan gedacht

stove_pipe_0Langdurige blootstelling aan fijnstof met concentraties onder de Europese norm, blijkt dodelijker dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een grote studie uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht, gepubliceerd inThe Lancet. Bij het onderzoek gebruikten de wetenschappers data van deEuropean Study of Cohorts for Air Pollution Effects (ESCAPE). Het gaat om 22 cohortstudies onder ruim 360.000 Europeanen.

fijnstof pm 2,5aa

Uit onze bevindingen blijkt dat er significante gezondheidswinst valt te behalen wanneer de concentraties fijnstof verder worden verlaagd.

Rob Beelen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht

Het onderzoek heeft betrekking op deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (PM2.5). Bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan dit fijnstof neemt het risico dat iemand sterft met 7% toe, blijkt uit het onderzoek. “Dit is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer”, vertelt Rob Beelen, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. “Het verband geldt voor concentraties ver onder de jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm van de EU van 25 microgram per kubieke meter. De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie is 10 microgram per kubieke meter. Uit onze bevindingen blijkt dat er significante gezondheidswinst valt te behalen wanneer de concentraties fijn stof verder worden verlaagd.”

Over het onderzoek
De wetenschappers gebruikten data van 22 cohortstudies in 13 Europese landen en deze omvatte 367.251 mensen. In hun analyses hielden zij rekening met andere risicofactoren als roken, sociaaleconomische status, leeftijd, overgewicht en opleiding. Het onderzoek werd gecoördineerd door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) bij de Faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Zie ook eerdere berichten over de ESCAPE study:
Fijnstof verhoogt risico op laag geboortegewicht
Zelfs beetje fijn stof verhoogt risico op longkanker

Strategische thema’s

Dit onderzoek sluit nauw aan bij twee strategische onderzoeksthema’s van de Universiteit Utrecht: Duurzaamheid (subthema Healthy Urban Living) en Life Sciences(subthema Public Health).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: