Dijksma helpt bij het stoken van het vuurtje

Dijksma helpt bij het stoken van het vuurtje

Uit de wandelgangen Gezellig zo’n houtkachel, maar ongezond is die wel. Staatssecretaris Dijksma maakt er werk van.

BRON

Vieze houtstoker

De houtkachel. In linkse kringen jarenlang het alternatief voor vervuilende olie of gas. Of juist als statussymbool voor mensen die, naast de centrale verwarming, nog willen bijstoken. Maar houtstook heeft zijn nadelen. Vorig jaar december nam de Tweede Kamer op initiatief van het PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek een motie aan waarin de houtkachel werd aangewezen als mogelijke ziektenveroorzaker. Waarin werd vastgesteld dat houtstokers hun gang kunnen gaan en buren nergens verhaal kunnen halen, ook niet als ze er ziek van worden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu, PvdA) werd op pad gestuurd die gezondheidsproblemen én de oplossingen ervoor in kaart te brengen. Met spoed. Dijksma moest de Kamer daar voorjaar 2016 over informeren.

Buurtbemiddelaars

Zij heeft daar werk van gemaakt. Vandaag bespreekt de commissie Infrastructuur en Milieu onder meer de houtstookoverlast. De staatssecretaris onderschrijft de belangrijkste conclusies van het rapport Overlast door houtrook van de GGD Groningen. Houtrook blijkt vol van schadelijke stoffen. Met het risico van astma, COPD, kanker en hart- en vaatziekten. Volgens Dijksma ligt er een belangrijke taak voor het lokaal bestuur. Die kan met plaatselijke APV’s de houtstook zelfs reguleren. Daar bovenop kunnen gemeenten bemiddelaars aanstellen die houtstokers en gedupeerden bij elkaar moet brengen voor een goed gesprek.

Houtstook-apps en toolkits

Maar Dijksma wil zelf ook aan de slag. Zo heeft haar ministerie al een toolkit ‘houtstook door particulieren’ ontwikkeld. Met stappenplannen voor de stoker en tips over de juiste, volledig brandbare houtblokken, stooktechnieken en tips over de gevolgen van weersomstandigheden voor de stook. Het ministerie heeft ook het landelijke Platform Houtstook opgericht, een kennisbaak over overlast en gezondheidsschade door particuliere houtstook. En dan is er nog het Programma Slimme en Gezonde Stad. Met daarin bijvoorbeeld Nijmegen met zijn houtstook-app. Stokers kunnen er terecht voor info over het weer en de risico’s voor overlast.

En dan is er nog Brussel

Brussel doet ook een duit in het zakje, schrijft Dijksma. In 2022 is de Europese Eco-design-richtlijn van kracht, met scherpere eisen voor houtkachels. Die moeten dan aan de strenge Duitse eisen voldoen. Net als de roker moet ook de houtstoker op zijn tellen gaan passen.

4 Reacties op “Dijksma helpt bij het stoken van het vuurtje

  1. Een benauwde bewoner 10 maart 2016 om 23:06

    Jammer dat dit ook niet zal werken apps en toolkits veroorzaken geen rook de gebruiker wel. Doe wat aan de kosten verhoog de hout prijs en verlaag de medicijn prijs tegen astma.

  2. antirook 16 maart 2016 om 21:20

    De wethouder geeft aan dat er niet op de handhaven valt. Natuurlijk kan dat wel. Als iemand slecht stookt en wil zijn of haar gedrag niet veranderen hierop een hoge boete gaan geven. Dan valt er heus wel te handhaven.

  3. marjo 19 maart 2016 om 14:58

    belasting laten betalen net als hondenbelasting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: