Top 10 VERVUILERS HOUTROOK: Benzeen (KANKERVERWEKKEND)

Benzeen a

Benzeen  (houtrook) staat op nummer 1 

BRON!!!
Schermafdruk 2014-11-04 00.16.01

Wat is het gevaar van benzeen?

Benzeen is kankerverwekkend voor mensen en is door het International Agency for Research on Cancer (IARC) in groep I geplaatst.

Door een gecombineerde werking van door het lichaam gevormde omzettingsproducten van benzeen wordt de werking van beenmerg onderdrukt en ontstaat leukemie. Er moet daarom gestreefd worden naar een zo laag mogelijk niveau van blootstelling aan benzeen.

Benzeen hoort bij de kankerverwekkende stoffen waarvoor geen ‘drempel’ bestaat: er is geen dosis aan te geven waarbij geen kanker kan ontstaan. Wel is een dosis te berekenen waarbij de extra kans op kanker, ook als iemand iedere dag die dosis zou binnenkrijgen, verwaarloosbaar laag is (1 op 1 miljoen). Deze dosis wordt de ‘Virtually Safe Dose’ (VSD) genoemd. We spreken van de extra kans omdat er altijd een bepaalde achtergrondincidentie van kanker is in de bevolking. Meer hierover leest u op de website van KWF Kankerbestrijding.

Via nagellakremovers kan een consument maar heel weinig benzeen opnemen. Zelfs als we aannemen dat de remover op de nagel blijft zitten, voor een deel daar doorheen geabsorbeerd wordt, en ook nog voor een deel geïnhaleerd wordt in een kleine ruimte, is er pas een overschrijding van de VSD als het gehalte groter is dan 70 mg per kg (ofwel 70 ppm) remover. Alle nagellakremovers die de NVWA tot nu toe heeft onderzocht bleven daar ver onder.

 

Advertenties

Een Reactie op “Top 10 VERVUILERS HOUTROOK: Benzeen (KANKERVERWEKKEND)

  1. Jos Merks 4 november 2014 om 10:27

    Opnieuw verbazing! De ene overheid publiceert dat Houtrook de grote verspreider van het kankerverwekkende fijn stof PM 2.5 is, alsmede van het eveneens kankerverwekkende benzeen, de andere overheid doet alsof men van niets weet en kijkt de andere kant op. Bang als zij zijn om de pyromanen onder de burgers ook maar een strobreed in de weg te leggen. Of zijn de overheidsdienaren zelf thuis de onruststokers, die hun buren overgieten met al deze giftige stoffen?
    In sommige woonwijken staat in 1 op de 3 woonhuizen een kachel te stomen. De lucht is niet te pruimen en de buren hebben geen schijn van kans. Kan je nog zeggen dat het roken van tabak een keuze is waar je zelf het meeste last van hebt. Dat is het niet bij Houtrook. De stoker laat de rook via de schoorsteen verdwijnen die bij de buren via roosters, kieren en naden naar binnen komt en tegenwoordig ook vaak via mechanische ventilatie de woningen in wordt gezogen.

    In Utrecht weert men dieselauto’s van voor 2001 omdat deze auto’s naar verhouding te veel luchtvervuiling geven. Maar waarom doet men dan niets aan dit onnodige stoken van hout? De uitstoot van fijnstof van houtkachels is vele malen groter dan die paar honderd dieselauto’s die de stad niet meer in mogen.
    De brand wordt op de verkeerde plaats geblust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: