Overlast van buren (bron VEH)

Overlast van buren BRON

Wat zijn de regels met betrekking tot overlast? En wat kunt u het beste doen bij overlast van uw buren?

Er bestaan geen echte criteria voor overlast. Uw buren mogen u uiteraard niet te veel hinder bezorgen met geluid en stank. Van overlast is sprake als het vaak voorkomt en lang duurt. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn. Maar het valt niet onder overlast. Dat is wel het geval als hij vaak of langdurig en op ongepaste tijden muziek speelt.

Tips bij overlast

Probeer eerst het probleem in goed overleg of via buurtbemiddeling op te lossen. Helpt dat niet, dan zijn er verschillende (juridische) mogelijkheden om iets te doen tegen erge woonoverlast. Doe in ieder geval aangifte bij de politie. Want het is belangrijk dat er een dossier wordt aangelegd van de overlast.

Naar de rechter

In de wet staat dat u mensen die in uw buurt wonen geen onrechtmatige hinder mag toebrengen. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Denk daarbij aan lawaai, stank of rook. Enige hinder is toegestaan, maar onrechtmatige hinder niet. Wanneer hinder onrechtmatig wordt, hangt weer af van de ernst van de hinder en de duur ervan. Via de rechter kunt u een procedure starten om de overlast te beëindigen. Een tweede regeling over burenoverlast in de wet staat in het Wetboek van Strafrecht (artikel 431). Dit artikel verbiedt ‘nachtelijk burengerucht’. De politie moet erop toezien dat mensen zich hieraan houden. U kunt dus aangifte doen bij de politie als u overlast ervaart. Het Openbaar Ministerie kan overgaan tot vervolging.

Via Vereniging van Eigenaren

Woont u in een appartement en heeft u overlast van een andere bewoner in het complex? Dan kan de Vereniging van Eigenaren (VvE) actie ondernemen via de splitsingsakte/het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement. Het bestuur kan de bewoner een waarschuwing geven en als dat niet helpt een boete opleggen. In het uiterste geval kan de vergadering van eigenaren de bewoner het gebruik van zijn appartement ontzeggen. De VvE kan in het huishoudelijk reglement leefregels opnemen om overlast te voorkomen.

Overlast in openbare ruimtes of panden

Vindt de overlast plaats in een openbare ruimte, dan kunt u via de gemeente proberen iets aan de overlast te doen. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente staan vaak leef-en omgangsregels voor openbare ruimtes. De gemeente kan tegen overlast optreden via een dwangsom. Soms kan de gemeente zelfs een gebiedsontzegging opleggen. Is er sprake van ernstige verstoring van de openbare orde? Dan kan de burgemeester in het uiterste geval een pand voor een bepaalde tijd sluiten. Bijvoorbeeld bij drugsoverlast. Er moet dan wel een goed dossier zijn opgebouwd waarin alle meldingen van overlast zijn opgenomen.

Landelijk Platform Woonoverlast
Een handige website waar mensen die overlast ervaren terecht kunnen, is het Landelijk Platform Woonoverlast. Het platform is een netwerk van professionals van onder andere politie, bewonersorganisaties, woningcorporaties en gemeenten. Het doel van het platform is overlast te verminderen door de kwaliteit van de aanpak te verhogen.

2 Reacties op “Overlast van buren (bron VEH)

 1. L.Vos 27 maart 2016 om 17:07

  Raar bericht.
  Het lijkt wel alsof je met bovenstaande wegen te bewandelen je daar iets mee op zou schieten.
  In het geval van houtrookoverlast is er nog nooit iemand geholpen door de juridische en wettelijk weg te bewandelen.
  Er is geen overtreding die zo wordt gebagatelliseerd en genegeerd door overheid en justitie.
  Stokers in dit land zijn naar het lijkt gewoon beschermd en mogen onder het mom van “milieuvriendelijk’ legaal hun buren vergassen.
  Er zijn gedupeerden die als gevolg van procederen veel geld zijn kwijt geraakt allemaal zonder resultaat. Gemeentes handhaven hun wetsartikelen niet , stimuleren zelfs het stoken met subsidies. Gedupeerden stuurt men van het kastje naar de muur tot ze bezwijken..Er zijn mensen die al meer dan tien jaar aan het vechten zijn voor frisse lucht . Met de nodige gevolgen voor lichamelijk en geestelijk welzijn. Zo staan de zaken in Nederland .Als houtrookgedupeerden niet van zich af gaan bijten blijft dit zo en wen er dan maar aan,
  Ook de houtrookgedupeerden zijn schuld aan hun eigen situatie omdat ze niet door durven te pakken.

 2. antirook 3 april 2016 om 16:42

  Een burenruzie dat uitgevochten wordt op het Tros Radar forum. Je ziet dat op die plek mensen bevinden die geen enkel begrip hebben voor de ander. Ook al krijgt diegene het benauwd. Het lijkt wel dat sommige houtstokers saddistisch van aard zijn. De overheid geeft je de opdracht het met je buren bespreekbaar te maken. En als dat niet goed uitpakt zeggen ze het is een burenruzie. Zie Radar forum voor zeer opmerkelijke opmerkingen https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?f=149&t=161293

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: