Reclame Code Commissie : Houtkachel mag niet milieu vriendelijk worden genoemd.

rccBRON: STICHTING HOUTROOKVRIJ

Datum: 6 februari 2013
Dossiernr: 2012/01141
Uitspraak: Aanbeveling
Product / dienst: Huishouden en inrichting
Motivatie: Bijzondere Reclamecode
Medium: Folders/brochures

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de advertentie in het huis-aan-huisblad Nieuwsblad Stedendriehoek van 19 december 2012, waar onder de kop “CV Haarden zowel hout-, gas- als pelletgestookt” onder meer staat: “Milieuvriendelijk”.

De klacht

De advertentie geeft de indruk dat het gebruik van houtgestookte (cv) haarden geen negatief effect heeft op het milieu. Dat is onjuist. De gemiddelde houthaard is niet milieuvriendelijk. Naast de stank die deze haard veroorzaakt, verspreidt de rook vele ongewenste stoffen in de omgeving, te weten kankerverwekkend PAC en verschillende types fijnstof. Voor meer informatie en relevante wetenschappelijke onderzoeken verwijst klager naar de website http://houtrook.nl.

Het verweer

De door adverteerder aangeboden houtgestookte cv toestellen zijn zeker als milieuvriendelijk aan te merken. Deze producten voldoen aan de 11 keurmerken die tot stand zijn gekomen na onderzoeken waarnaar houtrook.nl verwijst, en die veel verder gaan dan de in Nederland gehanteerde normen. Milieuvriendelijk stoken heeft ook veel te maken met het gebruik en de installatie van de kachel. Adverteerder adviseert de klant hierover en verzorgt een vakkundige installatie. Sommige haarden hebben voorts voorzieningen om ook de laatste aanwezige stofdeeltjes te kunnen vangen. Nu de door adverteerder aangeboden producten aantoonbaar milieuvriendelijker functioneren dan de standaard in Nederland aangeboden producten en minder milieubelastend zijn dan voorgaande generaties, mag dit in de advertentie gemeld worden.

De mondelinge behandeling

Partijen hebben hun standpunten nader toegelicht. Namens klager is daarbij een lijst overgelegd met rapporten en de belangrijkste conclusies daaruit met betrekking tot de schadelijkheid van houtkachels voor het milieu.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting worden de door adverteerder aangeboden houtgestookte cv-haarden aangeduid als “milieuvriendelijk”. Deze aanduiding dient, anders dan bijvoorbeeld de aanduiding “milieuvriendelijker”, te worden aangemerkt als een absolute milieuclaim in de zin van de Milieu Reclame Code (MRC). Ingevolge artikel 3 MRC dient adverteerder de juistheid van deze absolute milieuclaim aan te tonen. Naar het oordeel van de Commissie is adverteerder daarin niet geslaagd. Weliswaar is voldoende aannemelijk geworden dat de door adverteerder aangeboden houtgestookte cv-haarden aan meer keurmerken voldoen dan in Nederland is voorgeschreven en (daardoor) als milieuvriendelijker kunnen worden beschouwd dan andere cv-haarden, maar dat betekent niet dat adverteerders houtgestookte cv-haarden absoluut milieuonschadelijk zijn. Gelet hierop acht de Commissie de uiting vanwege het gebruik van de kwalificatie “milieuvriendelijk” in strijd met de artikelen 2 en 3 MRC.

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in de artikelen 2 en 3 MRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Regeling: MRC art. 2
MRC art. 3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: