NEDERLANDSE HAARDEN- EN KACHELBRANCHE:”VERBIED OPEN VUUR IN WOONWIJKEN”

Houtstook en Gezondheid

kachelbranche

BRON

NHK over houtstoken.
Met opmerkingen van houtrook.nl

01

02
03
04

CO2 komt ook vrij bij het stoken van hout. Samen met de roetuitstoot geeft dat ook een broeikaseffect. Het duurt 30-40 jaar voordat een  boom die in de kachel verdwijnt weer is vervangen door een nieuw exemplaar.  Bovendien is er veel te weinig goed hout beschikbaar om massaal over te gaan op het stoken van hout. 
05

De cijfers hierboven komen op geen enkele wijze overeen met de cijfers die de overheid publiceert. Op de website www.emissieregistratie.nl van de overheid staan de harde en juiste feiten over uitstoot van vuurhaarden zoals houtkachels, bbq, open haarden enz,.
Indien u  naar die grafieken (zie voorbeelden in “lees meer” figuur 1 t/m 6) kijkt, dan snapt u absoluut niet waarom acute maatregelen uitblijven tegen fijnstof uit houtrook. De uitstoot van fijnstof (waar men zo tegen ageert bij het verkeer) blijkt landelijk gezien hoger te zijn dan andere bronnen van fijnstof dus ook hoger dan het verkeer. Lokaal kunnen de problemen groter zijn. Let wel, dit zijn dus cijfers van de overheid zelf. Op de website kiest u voor Emissies > daarna links Bronnen top 10 >> daarna Emissieoorzaken >> Bij compartiment kiest u voor Lucht >> en daarna kunt u de STOF kiezen. Houtrook.nl koos uiteraard voor fijnstof PM2.5 lees meer………
06
07

Helemaal mee eens, Alleen goede kachels die geen stank en weinig fijnstof uitstoot produceren.
08

De voor uw gezondheid slechtste norm wordt nu gehanteerd. De overheid maakt zich helaas niet zo druk omtrent de uitstoot van houtkachels. EUROPA gelukkig wel.
09

KOREN OP DE MOLEN DENK HOUTROOK.NL dan 🙂
10

400 mg/m3 !!!!!!!!!!!! De cijfers  liegen niet, maar er wordt niets aan gedaan, omdat houtstoken niet vervuilend zou zijn, zoals men maar al te graag zegt !!!!
Een aantal jaren geleden was het onbespreekbaar dat de open haard heel slecht is voor het milieu. Maar het roer kan om zoals het NHK laat zien.

De 20-40 mg/m3 uitstoot van fijnstof van de beters houtkachels wordt alleen bereikt in een laboratorium, helaas nooit in de praktijk. (zoals wij dat ook in de auto-industrie zien) De STOKER bepaalt helaas de hoeveelheid uitstoot door het soort hout en de manier van stoken. Helaas stoken de meesten verkeerd!!!!!

11

Elk jaar komen er gemiddeld 15000 houtkachels bij. Het aantal kachels stijgt daardoor gestaag. Inmiddels is daardoor het aantal huishoudens met een houtkachel of ander houtgestookt toestel gegroeid van 1 van de 5, naar 1 van de 4 huishoudens.
12

Het onderwerp wat altijd ter sprake komt
……..Goed Stoken……

Goed stoken gebeurt niet of nauwelijks, want er zijn geen stookbewijzen, er bestaat geen standaard brandhout, er is geen controle, er wordt niet gehandhaafd, kortom iedereen kan doen en laten wat hij of zij wil.

13

Helemaal mee eens.
14

Dat is en blijft een probleem. Er gaat van alles de kachel in. Er is geen handhaving, geen controle dus heeft de stoker vrij spel. Stoken is een recht wordt er vaak  gezegd……..Rekening met elkaar houden is lastig, want houtrook stinkt en ruik je tot op een afstand van ruim 700 meter!!!
15

Europa is verder dan Nederland. Men heeft in sommige andere landen ook extra milieu eisen ook voor oudere toestellen.
16
17

Grotendeels mee eens. Het stoken van hout onder de huidige omstandigheden dient te worden verboden. Alleen houtkachels, die schoon en stankvrij hun werk doen kunnen worden gebruikt,,,,,,,,,want houtrook.nl weet ook wel dat de meeste mensen vlammetjes gezellig vinden. Dat willen wij hen niet afnemen of verbieden. Zolang anderen maar geen gezondheidsschade oplopen of overlast ondervinden, hetgeen ook weer gezondheidsklachten kan veroorzaken. (GGD)
18

Uw ook bedankt voor deze informatie waar wij als houtrook.nl wat mee kunnen. 

colbar

NEDERLANDSE HAARDEN- EN KACHELBRANCHE (NHK)

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend  de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd. De NHK vormt daarnaast ook het aanspreekpunt voor onder andere de overheid voor het ontwikkelen en toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzame
veiligheid. Dit alles komt tevens tot uiting in de Vakopleiding
Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen die door de NHK wordt verzorgd. Binnen de NHK zijn zowel fabrikanten (SHR) als
detaillisten (SVG) actief.
 colbar

Een Reactie op “NEDERLANDSE HAARDEN- EN KACHELBRANCHE:”VERBIED OPEN VUUR IN WOONWIJKEN”

  1. Jos Merks 25 juni 2014 om 17:41

    Het is natuurlijk goed dat er een organisatie achter de verkopers en fabrikanten van houtkachels staat. Als ik het goed begrepen heb, zijn echter slechts een beperkt aantal van de handelaren in houtverbranders aangesloten, een aantal van de zogenaamde specialisten. Anderen organiseerden zich in de SVG. Tuincentra en Bouwmarkten doen nergens aan mee. En juist hier worden grote aantallen houtverbranders verkocht die veel overlast veroorzaken.
    Datgene dat NHK naar voren brengt is dus slechts de stem van een kleine groep die het goed bedoelt, omdat ook zij er belang bij hebben, dat hun vakwerk algemeen wordt geaccepteerd.
    Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Het is al lang vijf over 12. De overlast is het hele jaar door aanwezig en de gezondheid van velen is in gevaar. In de winter de kachels en open haarden. Zodra het mooi weer wordt de vuurkorven en tuinhaarden. Wat bedoelen wij met de opwarming van de aarde? Het nutteloze buiten fikkie stoken begint daar aardig op te lijken.
    Het wordt de hoogste tijd voor goede daadkrachtige regelgeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: