Rookoverlast Strijp

Rookoverlast Strijp gemeente Eindhoven. BRON

Sinds zondag 14 februari is er een rookwolk zichtbaar boven Strijp, deze wordt veroorzaakt door het opstarten van de bio-energiecentrale.

Op terrein Strijp-T staat een nieuwe bio-energiecentrale. De gemeente produceert hier duurzame warmte door houtchips van snoeihout en schoon afvalhout te verbranden. De bio-energiecentrale is afgelopen dagen in werking gesteld.

Rookwolk

Zondag 14 en maandag 15 februari was er veel rook zichtbaar boven Strijp, deze wordt veroorzaakt door het opstarten van de centrale. Bij het opstarten wordt de vuurhaard van de centrale langzaam naar hogere temperaturen gebracht. Doordat het hout, vanwege de regen van de afgelopen week, natter was dan normaal, ging dat opstoken gepaard met veel rook. Zodra hogere temperaturen eenmaal zijn bereikt (uiteindelijk meer dan 900 graden Celsius), is het rookprobleem opgelost.

De rook is afkomstig van verbrand snoeihout. De rook is dus vergelijkbaar met rook uit de openhaard. De rook levert geen acuut gevaar voor de volksgezondheid op. Omwonenden kunnen wel kortdurende geurhinder ondervinden. Het is uiteraard niet gezond om langdurig in de rook te verblijven.

Testfase

De afgelopen dagen is er getest en zijn de leidingen doorgeblazen. Dit ging behalve de rook ook kan gepaard met hard fluitend of sissend geluid. Tijdens het doorblazen kan er een stoompluim (waterdamp) zichtbaar zijn geweest. De stoom levert geen gevaar op voor uw gezondheid.

Dinsdag 16 februari werd de vuurhaard weer afgeregeld. De resultaten van de tests en van het doorblazen worden nu verwerkt om de installatie te optimaliseren. Vanaf dinsdag 23 februari wordt er opnieuw opgestookt, dit keer voor permanente levering van warmte en elektriciteit. Er kan dan droger hout worden gebruikt, waardoor er minder rook zal ontstaan.

Een Reactie op “Rookoverlast Strijp

  1. L.Vos 18 februari 2016 om 09:12

    De vergassing van Nederland gaat nog sneller dan de criminele overheid had kunnen dromen en alles verloopt volgens plan. En het volk van Nederland vindt alles goed want geen gevaar voor de volksgezondheid …….en doet er zelf met het houtkacheltje of stinkende pellets nog een schepje bovenop.Huppekee …….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: