Fijnstof verhoogt risico hartziekte

Fijnstof verhoogt risico hartziekte

medisch-contact

BRON

Langdurig blootstelling aan fijnstof leidt tot een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van o.a. Annette Peters en Bert Brunekreef van de Universiteit van Utrecht dat is gepubliceerd op de site van BMJ.

De nieuwe studie includeerde 11 cohortonderzoeken uit vijf landen en omvatte meer dan 100.000 mensen die niet bekend waren met hart- en vaatziekten en die vanaf 1997 over een periode van gemiddeld 11,5 jaar werden gevolgd.Met behulp van mathematische modellen werd een schatting gemaakt van de fijnstofconcentraties in hun omgeving. In totaal kregen ruim 5100 mensen een coronaire aandoening. fijnstof maakt domUit de analyse bleek dat een gemiddelde jaarlijkse toename met 5 μg/m3 van deeltjes met doorsnede van kleiner of gelijk aan 2,5 micrometer het risico op een coronaire aandoening met 13 procent verhoogde. Een toename met 10 μg/m3 van deeltjes met een diameter kleiner of gelijk aan 10 micrometer verhoogde dat risico met 12 procent.

De EU houdt momenteel voor fijnstof met een diameter van 2,5 micrometer een toegestane limiet aan van minder dan 25 µg/m3. Wat overigens veel hoger is dan in bijvoorbeeld de VS. Daar geldt: 12 µg/m3. De onderzoekers wijzen er met nadruk op dat de verbanden die ze vonden gelden voor concentraties onder de huidige Europese limiet. Ze zeggen ook dat de mortaliteit die het gevolg is van fijnstof waarschijnlijk wordt onderschat. Eerder onderzoek in Beijing vond ook al een verband tussen fijnstof en hart- en vaatziekten. Jaarlijks zijn naar schatting wereldwijd 3,2 miljoen sterfgevallen te wijten aan fijnstof.

Henk Maassen

ees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: