KLACHTEN OVER HOUTSTOKEN

De Top – 10 (Klachten via het contactformulier van houtrook.nl)

 1. Stankoverlast door rook van houtkachels en open haarden.
 2. Niet meer kunnen ventileren van het eigen huis.
 3. Overlast van tuinhaarden, BBQ en vuurkorven.
 4. Gezondheidsproblemen.
 5. Wat kunnen wij tegen houtrook van onze buren ondernemen.
 6. Buren die niets willen weten van overleg.
 7. Verbied houtstoken in woonwijken.
 8. Geen duidelijke regels en gebrek aan handhaving door Gemeenten
 9. Waarom de overheid niets doet aan fijnstof afkomstig van houtrook, maar wel van het verkeer?
 10. Geen gehoor krijgen bij de politiek.

 

1) Stankoverlast komt in elke e-mail voor. Soms denkt men dit op te lossen door de pijp te verhogen. In de praktijk gaat houtrook echter naar beneden. Het verhogen van een schoorsteen helpt dus niet.

2) Ventileren van het huis is zo goed als onmogelijk. Vooral bij gevallen waar de stoker de houtkachel de gehele dag gebruikt. Veel briefschrijvers hebben met tape, kieren van deuren en ramen van ventilatieroosters, brievenbussen afgeplakt om binnendringen van rook tegen te gaan. Te gek voor woorden dat je ongevraagd de rook van een ander in huis krijgt is een veel gehoorde opmerking.

3) In opkomst zijn deze zomer zijn de BBQ, vuurkorven en met stip de tuinhaard. De tuinhaard is helemaal in. De tuinhaard geeft zoveel overlast, omdat de rook direct de tuin van de buren ingeblazen wordt. Er zijn “regels” dat een rookkanaal 50 cm boven de nok van het huis uit moet komen. Zijn die dan niet van toepassing bij gebruik van een vuurkorf of tuinhaard? Een voorbeeld van bekende regels van de overheid die nergens op slaan.

4) Steeds vaker horen wij dat door de rook kinderen niet meer in hun kamer kunnen slapen. Of dat kinderen en volwassenen (weer) last krijgen van astma. Klachten zoals van keel, ogen, neus en druk op de borst, benauwdheid komen geregeld voor. In een paar gevallen moesten kinderen weer extra medicatie nemen doordat de buren hun kachel de hele avond stookten. Ook komt het vaak voor dat er geen goede brandstof wordt gestookt (afvalhout, tuinhout enz.). Er blijkt in 80% van de gevallen sprake te zijn van slechte verbranding, verkeerd hout, hout dat niet goed gedroogd is en het bekende smoren van de kachels..

5) Vaak zien wij de radeloosheid bij gedupeerden van houtrook. In 10 gevallen zijn de gedupeerden verhuist. Om dan weer later in een zelfde situatie te komen als voorheen. De houtkachel is hot. Ook in een flatgebouw kunnen rookkanalen voor open haarden zijn aangelegd. (jaren 70 woningen) Let u daar goed op bij het kopen van een flat.
Door de onduidelijke regels (art 7.22) kan/wil een gemeente niets doen. De bewijslast is een ramp, want ambtenaren werken niet in de avond. Rechtzaken duren ontzettend lang en zijn kostbaar.

6) Soms komt er een oplossing als buren een mediator op bezoek krijgen. In goed overleg kan je samen de stooktijd en stookregels  zoals niet stoken bij mist, weinig wind en windrichting die overlast geeft overeenkomen. Helaas willen in de meeste gevallen stokers niets weten van afspraken, want stoken vindt men een recht. Wat blijft bij een regeling is het verspreiden van voor de gezondheid gevaarlijke stoffen tijdens afgesproken tijden. Als artikel 7.22 letterlijk wordt gehandhaafd kunnen alle rook veroorzakende toestellen tot zwijgen gebracht worden. Er staat in 7.22 dat een bewoner geen rook, walm of giftige stoffen mag verspreiden.

7) Velen willen ook dat houtstoken in woonwijken wordt verboden. Dat lijkt de enige oplossing. De kachelhandel zegt dat vuurkorven en tuinhaarden verboden moeten worden. Dat zeggen zij niet voor niets. Ook schrijft men dat houtkachels alleen onder toezicht van de kachelhandel geplaats mogen worden. Eisen stellen aan houtkachels. Dus geen kachel uit tuincentrum of bouwmarkt of eigen bouw. (Overigens lost dit het ptobleem slechts voor een deel op, want ook de kachels van de specialist stinken en verspreiden, weliswaar minder, voor de gezondheid gevaarlijke stoffen. De stoker blijft de variabale)
Tevens willen enkele van de gedupeerden dat er een open haarden belasting wordt geheven. De vervuiler betaalt en de gemeente kan een vergunningstelsel invoeren. Bij klachten de vergunning intrekken. Indien u aan uw gemeente vraagt hoeveel houtkachels en open haarden gebruikt worden kan de gemeente u geen antwoord geven.
Als dat wel zo zou zijn kan de gemeente zo uitrekenen wat de fijnstof belasting zou moeten zijn in uw wijk. U betaalt ook wegenbelasting. Terwijl een houtkachel vervuilender is dan het verkeer zou een belasting een logische gedachte zijn en het stoken wordt minder. Veel van de stokers stoken voor het geld om de energiekosten te laten dalen. Daardoor wordt er ook van alles in de kachel gegooid, als het maar niets kost. Het enorme aantal schoorsteenbranden zegt genoeg. Er zijn maar liefst 9 schoorsteenbranden per dag.

8) Vaak horen wij van gedupeerden dat de gemeente je niet serieus neemt. Rook zou geen geen kwaad kunnen of de ambtenaar heeft zelf een houtkachel. Er komt een ambtenaar langs en die kijkt of de schoorsteen 50 cm boven de nok staat en klaar is het onderzoek. Het onderzoek op stookmiddelen wordt ruimschoots van te voren aangekondigd. De stoker kan dan al zijn geverfde of andere verboden hout verbergen.
De gedupeerde staat dan in zijn/haar hemd.

9) Fijnstof afkomstig van het verkeer is hot, maar over fijnstof uit houtrook horen we niets zeggen gedupeerden van houtrook. Het probleem is niet landelijk wordt er gezegd. Fijnstof PM2,5 (kankerverwekkend volgens de WHO) komt in hoge mate voor in woonwijken met houtkachels. Lokaal kunnen de waardes extreem hoog zij, terwijl 1 km verderop langs de weg de waardes weer “normaal” zijn. Dit blijkt uit metingen van Houtrook.nl.

10) Mensen die klagen bij de politiek krijgen vaak dit antwoord:

Hout stoken is gezellig en daar gaan wij als lokale partij niets aan doen. Wij willen ook nog stemmen blijven trekken(VVD Zeewolde). Ga maar naar Den Haag en Den Haag zegt ga maar naar de lokale politiek…………..
Zie wijzigingen bouwbesluit en stookcongres in mei 2014 j.l.

2 Reacties op “KLACHTEN OVER HOUTSTOKEN

 1. Ron 30 augustus 2016 om 15:56

  In het café mag niet meer worden gerookt, snelheden op de snelweg nabij woonwijken moet omlaag vanwege de uitstoot van fijnstof, oude diesels mogen soms de stad niet meer in vanwege dezelfde reden, etc. etc. maar flink roet uitstoten en rookoverlast bezorgen met de tuinhaard is de gewoonste zaak van de wereld. Geregeld moeten we met dit mooie weer de deuren en ramen van ons huis afsluiten vanwege de geweldige tuinhaard van de buren. Als je er wat van zegt dan gaan de bekende middelvingers omhoog en kun je in de grond zakken. Daarbij ben je dan ook direkt een zeur of zelfs een kankerlijer (ja deze). Ik vraag me af wat ik nog mag ondernemen want ik ben via politie bij de handhaving van mijn gemeente terecht gekomen en die zeggen gewoon dat mag in ons dorp. Het enigste wat ik kan verzinnen is dat als de rook van de buren over de schutting mag komen en zelfs ons huis mag binnen dringen, dat ik dan een straal water over de schutting richting die verorotte tuinhaard mag richten. Ik denk dat ik dat niet mag want kennelijk mag je wel stikken in de roet van de buren maar nat worden van schoon water is taboe. Maar goed, het laatste vraag ik mezelf dus af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: