Nieuwe emissie-eisen stookinstallaties in 2017

Voor het bedrijfsleven zijn strenge regels…………..maar de privé (houtkachel) stoker kan alles doen en laten wat hij wil………..

Emissie 2017
Gepubliceerd op: 19 maart 2015 | Gewijzigd op: 23 maart 2015

In 2017 worden nieuwe emissie-eisen van kracht voor bestaande middelgrote stookinstallaties die in gebruik zijn bij bedrijven en in de utiliteitsbouw en industrie.

In veel gevallen zullen aanpassingen aan verwarmingsketels, stoomketels, diesel- en gasmotoren en gasturbines noodzakelijk zijn. Wie daarvoor investeringen moet doen, kan in 2015 nog in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.

Middelgrote stookinstallaties

Vanaf 1 januari 2017 moeten bestaande middelgrote stookinstallaties (<50 MWth) aan nieuwe emissie-eisen in het Activiteitenbesluit voldoen. De eisen gelden dan niet alleen voor nieuwe stookinstallaties, maar voor alle verwarmingsketels, stoomketels, diesel- en gasmotoren en gasturbines. Voor installaties in de offshore of bij tuinders die extern CO2 betrekken, geldt de overgangstermijn tot 1 januari 2019.

Noodzakelijke aanpassingen

Wat de nieuwe emissie-eisen voor consequenties hebben, is afhankelijk van het type en de leeftijd van de stookinstallatie. In veel gevallen zullen maatregelen noodzakelijk zijn, zoals aanpassing van de branders of het motormanagementsysteem of installatie van een rookgasreiniging. In een aantal gevallen zal het voorkomen dat de stookinstallatie moet worden vervangen.

VAMIL en MIA

Bedrijven die investeringen moeten doen om noodzakelijke aanpassingen uit te voeren, kunnen dit jaar nog in aanmerking komen voor financiële ondersteuning voor de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met deze fiscale regelingen milieuvriendelijke investeringen. Investeringen in nieuwe stookinstallaties komen niet in aanmerking voor MIA en Vamil omdat nieuwe installaties nu al aan de strengere eisen moeten voldoen.

Code A4121

De aanpassing van de installatie of investering in rookgasreiniging is op de Milieulijst 2015 code A 4121 opgenomen. Voor de bedrijven die in 2017 moeten voldoen aan de nieuwe eisen vervalt deze mogelijkheid na 31 december 2015.

Meer informatie over de regelingen MIA en Vamil en de Milieulijst 2015 vindt u opwww.rvo.nl/miavamil. Informatie over de regelgeving vindt u op de website van Infomil.

Een Reactie op “Nieuwe emissie-eisen stookinstallaties in 2017

  1. L.Vos 5 april 2015 om 09:38

    het is niet te geloven ………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: