Houtkachel en open haard grootste bronnen fijn stof

Houtkachel en open haard grootste bronnen fijn stof
Foto: Jimmy Kets
Niet de uitstoot van dieselwagens maar houtkachels, open haarden en kampvuren jagen het meeste fijn stof rechtstreeks de lucht in.

’Verbied het stoken van hout op dagen wanneer het smogalarm van kracht is.’ Alleen het verkeer in snelheid beperken, volstaat niet volgens professor chemie Willy Maenhaut (UAntwerpen) om fijn stof binnen de perken te houden.

Nieuw cijfermateriaal van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) geeft hem gelijk. Huishoudelijke emissies leveren de grootste bijdrage aan rechtstreeks uitgestoten of primair fijn stof. Die emissies zijn vooral het gevolg van houtverbranding. Voor het verkeer is een tweede plaats weggelegd.

Met name in de winter op het platteland bereikt de uitstoot door hout recordhoogtes. Verouderde kachels doen de luchtkwaliteit weinig goed.

‘De nieuwste generatie kachels heeft nog een tweede kamer voor naverbranding, waardoor de uitstoot veel schoner is’, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de VMM.

Hoewel de Vlaamse luchtkwaliteit er de afgelopen jaren alleen maar beter op is geworden, gaan de cijfers voor houtverbranding de dieperik in. ‘Door de economische crisis steken meer mensen de kachel aan met hout’, weet de VMM.

Het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt dat door strengere emissie-eisen ‘er enkel nog maar performante houtkachels gekocht kunnen worden’.

In Vlaanderen zijn er ook al 21 gemeenten die verbodsbepalingen hebben voor het stoken in ‘meteorologisch ongunstige situaties’, dus bij mist of windstilte.

Volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) zijn nieuwe maatregelen in de strijd tegen fijn stof noodzakelijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: