‘Asbest net zo gevaarlijk als houtrook’ (fijnstof)

wit_pakWe maken ons druk om een beetje asbest, maar er zijn veel meer stoffen die gevaarlijker kunnen zijn, en veel voorkomen, zoals houtrook…..
Denkt u daar maar eens over na als u voor uw haardvuurtje zit en de fijnstof naar uw buren blaast…..

asbest net

BRON

Gezondheidsrisico’s van asbest

Er bestaat nauwelijks een gezondheidsrisico als je eenmalig met asbestvezels in aanraking komt. Maar bij langdurige blootstelling is asbest wel erg gevaarlijk, ongeacht de soort asbest waar het om gaat. Daarom gebruiken mensen die beroepsmatig vaak met asbest te maken hebben, zoals inventariseerders of verwijderaars, altijd beschermende kleding, de zogenoemde maanpakken.

In huis en op het werk

Als u in of om het huis hechtgebonden asbest aantreft dat niet beschadigd of verweerd is, kunt u het beter laten zitten. Zolang u het asbest niet breekt, schuurt, er in boort of op een andere manier bewerkt is dat de meest veilige aanpak. Als u asbest wilt verwijderen moet u altijd contact opnemen met uw gemeente. Bij sommige beroepen kunt u incidenteel in aanraking komen met asbest. Grote voorzichtigheid is dan belangrijk. Ook hier geldt, dat het asbest niet beschadigd mag worden. U mag bijna nooit het asbest zelf verwijderen.

Doden

Vroeger is niet zo zorgvuldig met asbestrisico’s omgesprongen. Daarom zullen er volgens recent onderzoek tot 2028 in totaal zo’n 13.000 mensen dodelijke asbestkanker krijgen. De piek, ongeveer 500 doden per jaar, zal hierbij rond 2017 optreden.

Ziekten

Langdurige inademing van asbest kan verschillende ziekten veroorzaken, die soms pas na tientallen jaren merkbaar worden. Deze ziekten komen daarom vooral voor bij mensen die vanwege hun beroep vaak te maken hebben met asbest.

 • Longkanker. Hoe langer men asbestvezels heeft ingeademd, hoe groter de kans is op longkanker. Vaak pas na tien jaar of langer wordt deze longkanker ontdekt. Vooral roken verhoogt het risico.
 • Longvlies- en buikvlieskanker, ofwel mesothelioom. Deze vorm van kanker wordt bijna altijd veroorzaakt door asbest. Mesothelioom komt minder vaak voor, en wordt vaak pas 30 jaar of langer na blootstelling aan asbestvezels ontdekt.
 • Stoflongen, ofwel asbestose. De kans op asbestose wordt groter naarmate de concentratie asbestvezels hoger was, en men er langer aan is blootgesteld.
 • Verscheidene andere asbestgerelateerde ziekten.

Slachtoffers van asbestziekten kunnen voor een voorschot op een mogelijke vergoeding een beroep doen op de staat. Informatie hierover verstrekt het Instituut Asbestslachtoffers.

6 Reacties op “‘Asbest net zo gevaarlijk als houtrook’ (fijnstof)

 1. Romana 3 mei 2014 om 13:09

  ”Slachtoffers van asbestziekten kunnen voor een voorschot op een mogelijke vergoeding een beroep doen op de staat” die mening deel ik niet. De Staat wil dat doen overkomen, maar pas na veel bewijsvoeringen als is vastgesteld bij die werkgever, dan is de kans groot dat de werkgever de claim overmaakt aan de Staat die de voorschot heeft overgemaakt.Vastgestelde asbestaandoeningen worden niet door de Staat gecompenseerd, dat is een fabeltje. En de vergoedingen – want meer ben je niet waard voor een Overheid – gelden alleen voor de beroepsgroepen.

  • Fijnstof 3 mei 2014 om 15:02

   Helemaal mee eens.
   Als het geld kost is de overheid niet thuis.
   Net als houtrook, de bestuurders zitten vaak zelf rond het vuurtje en willen dat niet kwijt.
   Mensen zitten nu eenmaal raar inelkaar.

   WAT DE VVD AL ZEGT: Gezelligheid gaat voor gezondheid….hoe meer mensen er roken hoe meer belasting geld en hoe eerder die mensen dood gaan dat scheelt weer pensioen ( Zijlstra VVD baas), maar hij vergeet dat wij ook die rommel inademen of je het nu wil of niet wilt elke dag adem je ONNODIGE fijnstof van een ander in…

   Roken is slecht, maar een joint is gezond….(zit allebei tabak in)
   Drinken moeten we met maten, maar de jeugd kan niet zonder wodka en bier, want dan is het geen feestje
   We zijn bang voor kanker, maar doen er alles aan om het te krijgen.
   De zwartgeblakerde biefstuk vol met dioxines, vet en meer rommel.
   Demonstreren steken we de boel in de fik, als we naar een voetbalwedstrijd gaan staat het stadion blauw van de rook, als het oud jaar is staat het land stijf van de fijnstof, als het Pasen is staat het land stijf van de fijnstof, als het kerst is steken wel alle bomen in de hens en zo kan ik wel doorgaan. En klap op de vuurpijl steken we de vuurkorven aan als we slachtoffers van kanker herdenken…….

 2. Ruud Gerards 28 augustus 2014 om 08:38

  Interessant artikel! Op gebied van asbest verwijderen heb ik hele goede ervaringen met http://www.asbestproblemen.nl/asbest-verwijderen of klik hier.

 3. th.verhulst 3 februari 2015 om 18:03

  dinsdag 2-2-2015

  ik heb verhaal en reacties gelezen op verschillende sites hier op internet en lees heel vaak over houtrook en openhaarden , maar tot mijn verbazing heb nog steeds niets gelezen over de asbesttremblokken en trommelremmen van autos die massaal over de wegen rijden ,deze remblokken zijn nog steeds van asbest en er is nog geen ander product gevonden om de warmte overdracht bij het remmen te koelen , al die slijtage van die blokken komen op het wegdek en straaten in een vorm van fijnstof die we elke dag inademen
  ik denk dat dat nog veel erger is dan af en toe de houtkachel te stoken.

  • houtrook 3 februari 2015 om 20:12

   Beste Verhulst,

   Bedankt voor uw reactie.

   Asbest wordt niet meer gebruikt. Ook niet voor remblokjes.

   Waaruit bestaan remblokken>

   Waaruit bestaan remblokken

   Remblokken bestaan uit een metalen plaat waarop voeringmateriaal / frictiemateriaal verlijmd is. Het frictiemateriaal is een combinatie / composiet materiaal en de gebruikte materialen zijn afhankelijk van het gebruik. In moderne remblokken zit een mix aan materialen, aramide vezels, glasvezels, slicium, gesinterde metalen, minerale vezels, cellulose, carbon kunnen hier deel van uitmaken.

   Vroeger werd er in verband met de temperatuur bestendigheid veel asbest in remblokken toegepast, dit zogenaamde hechtgebonden asbest is gelukkig al vele jaren verboden. Na 1983 werden er nagenoeg geen asbesthoudende remmaterialen verkocht en sinds 1991 is het gelukkig wettelijk verboden.

   Met name het reinigen van de trommelremmen gaf vroeger met name veel stofontwikkeling en daarmee gezondheidsrisico, nog steeds geld het advies remmen nat te reinigen om daarmee stof inhalering te voorkomen.

   https://www.lageautokosten.nl/auto-problemen/wat-is-een-remblok

   Menig houtstoker vindt ook houtrook gezond.
   Helaas zijn er vele houtstokers die dag en en dag uit d ekachel gebruiken. En de buren letterlijk laten stikken.

   Was het maar af en toe de praktijk.

   U bent een “goede” stoker en houdt rekening met uw buren neem ik aan.
   Dat voorbeeld zouden dan velen moeten volgen.

 4. anna 22 maart 2016 om 11:22

  Iedereen weet dat asbest gevaarlijk is en moet verwijderd worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: