Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

rtvuColumn Jaap Huibers

BRON

Goedemorgen luisteraars,

Vandaag vraag ik uw aandacht voor een fenomeen dat sterk milieu vervuilend is, een bedreiging voor de gezondheid vormt en dus een weinig sociaal iets is. Waar heb ik het over? De tegenwoordig zo dikwijls gestookte houtkachels. Eerst wat feiten: in een houtkachel wordt allerhande hout gestookt, verbrand. Dat geeft in de meeste gevallen een fikse verbrandingsrook uitstoot. Rook van hout behoort bepaald niet tot de meest frisse en gezonde stoffen. Integendeel, houtrook bevat veel teer en zogenaamde koolwaterstoffen die zowel voor het milieu, alsook voor de gezondheid kwalijke gevolgen kan hebben. Volgens deskundigen bevat houtrook meer dan 500 zeer schadelijke chemische verbindingen. Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet, dat de overheid het stoken van houtkachels, zeker in dorpskernen of bewoonde wijken, kortom, daar waar huizen dicht bij elkaar staan, toestaat. Ter wille van het milieu en de volksgezondheid wordt de maximum snelheid van het autoverkeer rond steden teruggebracht naar 80 km/uur. Wie dat ook maar een paar kilometer overschrijdt heeft een fikse beuring aan zijn broek. Maar tegen een houtkachel, die frequent gestookt wordt, veel rook uitstoot , heel erg kwalijke rook, inclusief alle stank voor omwonenden, daar wordt niets tegen gedaan. Je kunt de vraag stellen: heeft het stoken van een houtkachel enig nut, is het zinvol? Beslist niet. Ik heb de indruk dat houkachel-stook-liefhebbers een type mens is met wat kinderlijke, pyromane neigingen, wat romantisch, een beetje oermensje spelen en vooral de ‘baas’ willen zijn, onafhankelijk in een vermeend eigen koninkrijkje. Met ‘terug naar de natuur’ heeft het stoken van een houtkachel niets te maken, want de natuur lijdt alleen maar van die vieze houtkachelrook. Bijna alle mensen hebben tegenwoordig centrale verwarming. Die eigentijdse hoog-redementketels zijn uiterst milieuvriendelijk. Als je sociaal, milieu bewust en zuivere gezondheidsoverwegingen nadenkt, dat stook je een moderne c.v.ketel en laat je alle houtverbranding in  kachels en open haarden beslist achterwege. Nog iets merkwaardigs: roken in open bare gebouwen, gelegen heden mag absoluut niet meer, o.a. vanwege het ‘meerook’ effect. Maar hoe zit dat dan met die houtkachels, die zovel rook uitstoten, dat de hele buurt er van mee kan genieten en die kwalijke rookdampen moet inademen? Kijk, de stoker zelf ruikt binnenshuis meestal niets, maar de omgeving des te meer. En zelfs al heb je je huis goed geïsoleerd, die rook van houtverbranding dringt altijd wel ergens door naar binnen, met name als jij ‘onder de rook’ van de houtkachelstoker woont.

Rook van hout kan zeer kwalijke effecten hebben op de gezondheid. Dat is uit degelijke onderzoeken ruimschoots gebleken. Het kan een direct effect hebben op de slijmvliezen van mond, keel en bronchiën en longen. Veel mensen reageren allergisch op houtrook en het kan op den duur ook nadelige gevolgen hebben voor hart en bloedvaten . Rook van hout, evenals die van sigaretten en sigaren, bindt zich heel makkelijk aan speeksel, evenals het zich bindt aan kleding en dergelijke. Als je in de rook van een houtvuur hebt gestaan, dan kun je dat nog vele uren, soms zelfs dagen, aan je kleding ruiken. Rook bindt zich dus makkelijk, en met name die speeksel-rookbinding zorgt er voor, dat de kwalijke stoffen van de rook mee de maag in gaan. En juist die houtrook verbindingen geven, bewezen, een verhoogde kans op maagslijmvliesirritatie en wellicht zelfs op het ontstaan van maagkanker. Ook voor de longen is houtrook een zeer kwalijk goedje. Het irriteert de slijmvliezen van bronchiën en longblaasjes, waar het tot chronische ontstekingsprocessen kan leiden, met als uiteindelijk gevolg: verbindweefseling van de longblaasjes, ook wel longemfyseem genoemd.

Kortom, wie intelligent, sociaal voelend, milieubewust en oog wil hebben voor met name de gezondheid van zijn medemens, die persoon zal nooit meer een open haard en zeker geen houtkachel meer (willen) stoken, ten zij je een zogenaamde katalysator in het afvoerkanaal laat plaatsen, waardoor de vuiligheid en de stank uit de rook weggehaald wordt. Want als je je bewust bent van de effecten en consequenties van het stoken van een houtkachel of open haard, zeker in wat dichter bebouwde/bewoonde leefsituaties, en je stook in feite alleen maar voor jouw eigen plezier, romantiek en eigen genot toch verder, nou, zo’n mens heeft toch zeker iets heel egoïstische in zijn wezen. Als u het met dit alles wat eens bent, schrijf of bel me dan gerust. Misschien kunnen we de politiek overtuigen om tot een gezonde actie/bestuurlijke maatregel te komen.

Luisteraars, graag weer tot volgende week, in liefst schone, houtrook en stank vrije lucht.

© 2014, Jaap Huibers, Amerongen.

Een Reactie op “Houtrook: milieu-onvriendelijk en zeer ongezond voor omwonenden

  1. Pingback:Houtrook… Mogen we elkaars gezondheid en het milieu schade toebrengen? | Stop Fijnstof Uit Houtrook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: