Geur: Hinder door houtkachels

rijkswaterstaat_logo

BRON

Houtkachels en allesbranders worden als een belangrijke bron gezien van luchtverontreiniging en hinder.

Bij een slechte verbranding komt veel fijn stof vrij en andere schadelijke stoffen. Ook blijken kachels een bron van geurhinder te zijn. Op deze pagina gaat in op de regelgeving over houtkachels en de technische mogelijkheden de emissies te beperken.

Regelgeving houtkachels

Bestaande houtkachels (bij inrichtingen) moeten voldoen aan de eisen uit het Activiteitenbesluit, paragraaf 3.2.1. Zowel bestaande als nieuwe houtkachels hebben een keuringsplicht. Voor houtkachels (houtkachels verwarmen lucht, houtgestookte ketels verwarmen water of stoom) zijn geen emissie-eisen opgelegd. Het bevoegd gezag kan, indien nodig, emissie-eisen als maatwerk bij het besluit opleggen. Datzelfde geldt voor geurvoorschriften. Voor het verminderen van de stofuitstoot zal een stoffilter nodig zijn. Ook het regelmatig vegen van de schoorsteen helpt bij het verminderen van overlast. In Duitsland is geregeld dat de “schoorsteenveger” (ook bij particulieren) de handhaving uitvoert. In Nederland is een dergelijke regelgeving niet mogelijk.

Ook kan op grond van de APV situaties die overlast geven worden aangepakt (bij particulieren). Voor nieuwe kachels geldt een productbeleid. Dat wil zeggen dat alleen toestellen op de markt worden gebracht die aan typekeureisen voldoen. Als een toestel aan de typekeureisen voldoet, mag de fabrikant een CE-markering aanbrengen. De typekeureisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de koolmonoxide-emissie. De eis voor de koolmonoxide-emissie heeft als doel een goede verbranding te waarborgen. Een ouderwetse allesbrander kan niet aan deze eisen voldoen. De eisen zijn echter nu niet dusdanig streng dat deze alleen met een geavanceerde kachel kunnen worden gehaald.

Emissiereductie

In Duitsland wordt vooral ingezet op een elektrofilter. Hiermee is een lage stofuitstoot haalbaar. Nadeel van dergelijke filters is dat ze onderhoudsgevoelig zijn. Ook in Nederland vinden interessante ontwikkelingen plaats. Een bedrijf werkt onder meer aan de ontwikkeling van een in-situ filter van schuimkeramiek. Uit experimenten blijken de prestaties vergelijkbaar te zijn met een elektrofilter. De voordelen van een filter van schuimkeramiek zijn de lagere kostprijs en het geringere onderhoud. Een moderne houtkachel is niet te vergelijken met de houtkachels die tien jaar geleden werden verkocht. Zo is het rendement nu veel hoger: bij een ouderwetse kachel is het rendement minder dan 50%, een moderne houtkachel kan een rendement hebben van meer dan 80%. Ter vergelijking: het rendement van een open haard is maximaal 30% en kan op koude winterdagen zelfs negatief zijn. Verder is ook de stofuitstoot van een moderne houtkachel veel lager. Uit onderzoek in opdracht van AgentschapNL (nu RVO) blijkt dat het aandeel duurzame energie door houtstook kan groeien en de uitstoot kan afnemen als oude kachels en open haarden worden vervangen door moderne kachels. De techniek is er, nu moet het alleen nog worden toegepast. Hiervoor is een gericht programma nodig in combinatie met goede voorlichting aan de gebruikers.

Gezondheid

In het stookseizoen leidt het gebruik van houtkachels soms tot geur- en gezondheidsklachten bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. De manier van stoken speelt daarbij vaak een belangrijke rol. Wat kunnen overheden en particulieren doen om de overlast te beperken?
Gezondheidseffecten van houtrook (RIVM, 2011)
Ervaringen/onderzoek van de gemeente Groningen
Handboek Sfeerverwarming (Ministerie van VROM, 2000)

Een Reactie op “Geur: Hinder door houtkachels

  1. Sjaak 11 maart 2014 om 19:02

    Wat ik tot nu aan toe gedaan heb bij de gemeente drechterland heeft tot niets geleid. De handhaver de heer Hans Sol doet helemaal niets met klachten van de klager, de houtstoker mag gewoon met winstil weer en bij mistig weer stoken, en de klager kan de moord stikken in de rook, wat zeer vaak ruikt naar teer.
    Ik heb foto`s gemaakt bij mijn buren van geinpregneerd hout grote stapels, maar de handhaver doet er niets mee, hij zegt gewoon je hebt toch geen bewijzen dat ze het in de kachel doen, nee dat heb ik ook niet maar het legt wel in panklare stukken om zo in de kachel te doen.
    Films gemaakt van zwarte rook, films gemaakt met heel veel vonken alles laten zien aan de handhaver, niets niets en nog eens niets doet de gemeente.Even een voorbeeld van het filmpje http://www.youtube.com/watch?v=nVBKQw9fgh8&list=PLTCvvtzRk1jUPVi8w0SbkUQ&feature=mh_lolz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: